COMPARATIV
Print Trimite mai departe Publicat pe 2010-03-05 de Sorin Petcu
 
 

Audi A4 Allroad vs. Subaru Outback vs. BMW X1

 

Nu suntem break-uri! Se strigă tare şi răspicat. Rămâne de văzut, răspunde Sorin Petcu. Deşi rădăcinile sunt similare, modurile de abordare sunt total diferite. Un Subaru se găseşte faţă în faţă cu elita Audi/BMW. powered by CAR ROMANIA


 

Lupta este una a orgoliilor. Să fie oare vorba despre diversificare? Cel mai mult pare să conteze capacitatea producătorului de a umple tot felul de fâşii înguste şi bizare ale pieţei, indiferent dacă este sau nu nevoie şi mai ales cerere pentru respectivele modele. BMW şi Audi se întrec neîncetat în a ocupa toate făgaşele ascunse. Dar, dacă te numeri printre primii producători auto mondiali, atunci îţi permiţi să arunci cu tot felul de concepte în stânga şi în dreapta doar de dragul de a fi omniprezent. 


Cei de la BMW sunt experţi în a inventa astfel de modele la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că ar putea exista – Seria 5 GT, X6 sau Mini Countryman – şi au fost mereu cu un pas înainte rivalilor de acasă. Este exact exemplul lui X1, care pentru moment nu are contracandidat în segment. Şi pentru a nu se plimba singur-singurel, i-am căutat un companion la fel de nişat, iar Audi A4 Allroad se dovedeşte contracandidatul ideal în aceste circumstanţe. Cine s-ar fi gândit că există spaţiu între A4 break şi Q5? Evident Audi. Şi pentru ca nimeni să nu se supere am adus pentru cei doi şi un arbitru foarte bine definit în clasă, sub forma noi generaţii a crossover-ului Subaru Outback. 

Badge-ul Allroad a însemnat şi încă înseamnă mult pentru Audi. Versiunea precedentă a lui A6 Allroad a fost extrem de apreciată pentru fiabiliatea sa şi pentru capacitatea de a se avânta acolo unde numai SUV-urile cu tradiţie aveau ce să caute. Aceste calităţi s-au transmis şi au fost moştenite şi de modelul actual. Cu asemenea tradiţie în spate, cei din Inglostadt s-au hotărât să profite şi au încercat să aplice aceeaşi reţetă şi pe A4 Avant.

 Deci, în esenţă, Audi a implementat acelaşi truc folosit în urmă cu 10 ani. Se ia un break A4 quattro, se ornează cu plastice exterioare pentru a proteja caroseria şi pentru a acoperi mai bine pasajele roţilor – ecartamentele au fost mărite –, şi se adaugă un plus de 37 mm la garda la sol.

Însă, dacă A6 Allroad beneficiază de o suspensie pneumatică adaptivă, A4 are o suspensie convenţională, ceea ce înseamnă că are garda la sol fixă. Interiorul este unul tipic de A4, ceea ce se traduce prin calitate înainte de toate, layout atractiv şi bine construit. Dar nu la fel de bine gândit din punctul de vedere al spaţiului la nivelul capului. Nici în cazul şoferului şi nici pentru pasagerii de pe banchetă. Noroc cu decupajul trapei electrice care mai conferă câtiva centrimetri salvatori. Se dovedeşte o opţiune obligatorie în acest caz.  

Dacă A4 Allroad este şi arată ca un break înălţat şi profilat, BMW X1 nu se înfăţişează nicidecum ca un mini SUV: este cu doar 11,5 cm mai scurt decât un X3 şi, comparativ cu acesta, are un ampatament mai mic cu doar 3,5 cm. Însă îl putem considera ca un fel de exemplu de cât de mic poate deveni un SUV ce poartă eticheta premium. Impresia de maşină compactă pe care ţi-o creează este indusă de înălţimea de 1.545 mm.


X1 împarte aceeaşi linie de producţie cu Seria 1 Coupé şi Cabrio în fabrica din Leipzig. Însă legătura cu Seria 1 nu este tocmai corectă pentru că de pe aceeaşi linie iese şi sedanul Seria 3, iar X1 are în mod evident mai multe elemente în comun cu acesta din urmă, printre care şi ampatamentul identic. Însă, după ce BMW a investit milioane de euro şi trei ani în dezvoltarea modelului, nu prea este corect să-l cataloghezi pe X1 ca fiind un Seria 3 mai
bombat. Versiunile „18d” şi „20d” vin echipate standard cu sDrive şi din acest motiv X1 nu poate fi considerat un 4x4 în sensul clasic pe care-l ştim. Este un indiciu clar că BMW îl consideră un model dedicat şoferului şi asfaltului. Însă, atunci când este necesară o incursiune rurală, garda la sol de 19,4 cm (mai mare decât la A4 Allroad) asigură relaxarea tipică unei aventuri soft.  

Layout-ul interiorului va fi familiar celor care sunt obişnuiţi cu modelele mai mici BMW, cu un mix de butoane şi cadrane preluate de la Seria 1, dar cu o consolă centrală îndreptată uşor spre şofer. Din acest punct de vedere, Audi va fi întotdeauna cu un pas înaintea bavarezilor care se încăpăţânează parcă să nu investească deloc în imagine la acest capitol. Şi avantajele pe care A4 le deţine din punctul de vedere al habitaclului sunt mai multe. Este adevătat că forma caroseriei lui X1 îl avantajează din punctul de vedere al spaţiului la nivelul capului, dar picioarele nu se vor simţi prea libere. Şi nici bagajele. Portbagajului lui Allroad este mult mai încăpător şi mai bine organizat, cu un volum de 490 de litri, cu un plus 70 de litri faţă de X1.    

A sosit timpul ca outsider-ul să aibă ultimul cuvânt. Cine mai bagă în seamă un Subaru atunci când în dezbatere sunt încluse BMW şi un Audi? Însă Outback are destule în comun cu A4 Allroad, şi anume moştenirea unui break. În 1995, din lipsa banilor pentru a dezvolta un adevărat SUV, Subaru a modificat uşor caroseria şi a înălţat suspensiile break-ului Legacy. Aşa a apărut crossoverul Outback ajuns acum la cea de-a patra generaţie. Din dorinţa aprigă de a se îndepărta şi mai mult de celelalte crossovere şi break-uri clasice, totul a căpătat acum o nouă dimensiune. La propriu, pentru că noul model este mult mai mare, din toate punctele de vedere. Scopul Subaru a fost să obţină un nivel de confort şi satisfacţie de care să beneficieze nu doar şoferul, ci şi toţi pasagerii aflaţi la bord.

Iar noul spaţiu interior se dovedeşte o reuşită în acest sens. Nu există termen de comparaţie din acest punct de vedere între Outback şi A4/X1.  Este ca şi cum ai compara un apartament de trei camere cu două garsoniere. Transformarea la acest capitol este una majoră: dacă în precedenta generaţie pasagerii nu se simţeau foarte relaxaţi, în noul model au toate condiţiile necesare pentru un sejur lung şi liniştit. Iar în portbagajul de 526 de litri vor încăpea cu siguranţă toate lucrurile din acele garsoniere.

Tabloul de bord este dominat de muchii ascuţite şi pare sculptat dintr-un uriaş bloc de piatră. Din păcate, materialele folosite nu reflectă preţul modelului. La 36.878 de euro cu toate taxele pentru un Outback Diesel, nu prea te aştepţi să întâlneşti plastice tari şi inestetice. Dar ele sunt acolo şi ar putea strica atmosfera de concediu din habitaclu, dar numai dacă la acest preţ lista dotărilor nu ar fi generoasă. Dar, spre deosebire de reticenţa tipică la Audi şi BMW, Subaru nu oferă liste interminabile de dotări opţionale, ci două pachete aproape identice şi complete. Preţul de pornire pentru X1 xDrive20d este de 33.320 de euro cu toate taxele incluse, dar acesta nu include nici măcar aerul condiţionat automat. Pentru acest lux, BMW cere 560 de euro.
 

A4 Allroad 2.0 TDI quattro de 170 CP are o ofertă standard nu cu mult mai generoasă decât X1, dar la un preţ considerabil mai mare. Costă 40.869 de euro, TVA inclus, cu peste 2.000 de euro mai mult decât un A4 Avant în aceeaşi configuraţie şi cu 1.500 de euro mai mult decât un Q5. Se întrevede o bătălie în familie în care A4 Allroad pare să aibă puţine avantaje. Cu toate acestea, ţinuta de drum este similară cu a break-ului.

Centrul de greutate mai ridicat a fost compensat prin mărirea ecartamentelor, astfel încât nu realizezi concesia pe care Audi a făcut-o pentru ca Allroad să iasă la nevoie şi în décor. Motorul 2.0 TDI se potriveşte foarte bine maşinii, având o flexibilitate satisfăcătoare până pe plaja medie de turaţii. Este compromisul ideal între performanţe şi economie. Nu este o maşină incitantă de condus, nefiind destinată exclusiv şoferului, dar este competentă, mişcările caroseriei sunt bine ţinute în frâu şi datorită unei greutăţi ceva mai mari şi a centrului de greutate mai ridicat confortul la rulare este superior unui A4 standard.

De cealaltă parte, BMW X1 se afirmă ca o maşină concepută special pentru şofer. Platforma tehnică de care dispune este primul indiciu în acest sens. Un al doilea indiciu ar fi poziţia joasă de condus pentru o asemenea caroserie, urmat de senzaţia oferită de direcţia cu servoasistare hidraulică ce este extrem de precisă şi de un ruliu minim. Şi setarea suspensiilor îţi dă de înţeles că stabilitatea a fost prioritară în ajustarea trenului de rulare. Filtrează bine denivelările, dar nu oferă acelaşi nivel de confort pe care îl ai în A4 Allroad. Dar cu siguranţă propune un nivel de angajament mai mare din partea celui de la volan. Deşi nu îi place să fie comparat cu un break, X1 se conduce mai degrabă ca un Seria 3 Touring mai înălţat, decât ca un X3 mai mic.

Însă toate până la un punct. Ceea ce mai reduce din avânt este cutia automată, care dezavantajează un motor de altfel energic. Cei 177 CP ai dieselului de 2.0 litri sunt puşi în umbră într-o oarecare măsură de transmisia Steptronic (standard pentru xDrive28i şi xDrive23d, opţional în cazul nostru) ce oferă un răspuns mai lent la acceleraţii bruşte şi determină motorul să fie mai gălăgios decât te-ai aştepta. Avantaj clar aici pentru TDI-ul Audi. Alegerea corectă în acest caz este transmisia manuală. Vei economisi 2.000 de euro şi toate neajunsurile vor dispărea. Standard, toate trei modelele dispun de transmisii manuale cu şase trepte. Din fericire, la Subaru Outback este şi singura opţiune.

Pentru că, dacă o alăturaţi pe aceasta motorului boxer diesel de 150 CP şi tracţiunii Symmetrical AWD, va rezulta o maşină cu totul aparte, exact aşa cum este şi noua generaţie Outback. Vibraţiile tind spre zero, zgomotul în habitaclu este la un nivel scăzut, iar schimbarea treptelor se face rapid şi fără nici un fel de impediment – aşa cum te-ai aştepta de la un Subaru. Cuplul maxim de 350 Nm este disponibil între 1.800 şi 2.400 rpm, însă în condiţii reale impulsul îl veţi simţi începând cu 2.000 – 2.200 rpm. Este singurul lucru pe care îl poţi reproşa dieselului boxer, şi anume o oarecare lipsă de reacţie sub 2.000 de turaţii ceea ce poate fi deranjant la mersul de oraş. Dar îţi retragi reproşurile atunci când computerul de bord îţi indică un consum extraurban de 5,6 l/100 km în condiţiile în care X1 şi Allroad afişau valori de peste 7,0 l/100 km.

Odată cu creşterea în dimensiuni şi odată cu dorinţa de a-l transforma într-un SUV, noua generaţie Subaru Outback şi-a mai pierdut din agilitatea specifică. Cu toate acestea, confortul şi calitatea ţinutei de drum sunt la cote extrem de ridicate, amortizând aproape le fel de elegant denivelările ca A4. În plus, tradiţia pe care o are, dar şi siguranţa dată de garda la sol de 20 cm îi permit să ajungă în locuri la care Audi doar visează, iar X1 poate doar să încerce.  

Ca maşină de familie, Outback este alegerea logică. Însă cine are nevoie de versatilitatea unei staturi mai înalte, dar în acelaşi timp să primeze dinamica şi accentul pus pe şofer, atunci BMW X1 este soluţia. Audi A4 Allroad vi se potriveşte doar dacă nu vă încadraţi în nici una dintre categoriile de mai sus. Dacă cineva îmbracă minunatul costum al lui Superman nu înseamnă că şi automat devine un supererou.           

 

 

 
Alte stiri din categoria COMPARATIV
 
 
Alte noutati
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Outdoor Lifestyle vezi toate articolele

Gustul libertăţii

Grătarele Freedom Grill sunt special proiectate pentru a fi ataşate în partea din spate a autovehiculului prin intermediul unui sistem sigur format dintr-un braţ batant prevăzut cu încuietori pentru blocarea rotaţiei în momentul rulării.


Citeste mai mult
 
 
Galerie Video vezi toate filmele
  • Renault Alaskan
 
 

Apple, model pentru lumea auto

Ce legătură are Apple cu industria auto? E simplu. Preşedinţii marilor companii, oficialii acestora dar mai ales...


Citeste mai mult
 
Vizitati
 


Galerie de poze vezi toate galeriile
 

  

 

 

Compara modele