SUV
Print Trimite mai departe Publicat pe 2010-04-16 de Dan Vardie, Andrei Taflan
 
 

TEST DACIA DUSTER: I-a făcut knock-out!

 

Dacia Duster oferă incredibil de mult la un preţ mai competitiv decât în cele mai negre vise ale concurenţilor. După ce o conduci o iei şi pentru că o vrei, nu neapărat pentru că e ieftină. După surpriza preţului „explodată” la salonul auto genevez, Duster dă decisiva cu o ţinută de drum neaşteptat de bună.


Ideea de SUV Dacia a apărut în 2005. Zvonurile iniţiale au evoluat de la stadiul de glumă bună la idee năstruşnică, au trecut prin faza „de ce nu”, iar acum realitatea ne izbeşte. Marca românească a răsturnat pronosticurile, experienţa grupului Renault reuşind să producă o maşină care arată bine, e mare, spaţioasă pe dinăuntru, cu un gabarit rezonabil ca să se preteze şi pentru oraş, iar preţul de pornire a fost unul neaşteptat chiar şi de analiştii auto din România. Acum Duster a trecut ultima probă de foc, aceea a testelor on şi off road. Cele două zile petrecute în Maroc la volanul lui Duster au spulberat şi ultima temere legată despre cel mai nou automobil fabricat în România: merge spectaculos de bine.

Drumurile noastre proaste
Indiscutabil Duster dă măsura talentului pe drumuri de proastă calitate. Testul a cuprins mai mult de o sută de kilometri de asfalt caracteristic Africii de Nord (cu tot respectul uşor mai bun faţă de cel din Bucureşti după cârpeala de primăvară) dublată de o porţie generoasă de drum de macadam. Pietre ce variau de la cât o nucă de-a noastră la cât o nucă de-a lor (cocos), şanţuri, vreo două săritoare şi cantităţi uriaşe de praf şi nisip.

Suspenie foarte bună
Duster este un specialist al acestoe probe datorită unui element esenţial: suspensia. Trenul de rulare este foarte bine acordat, adică este atât de rigid încât să nu imprime maşinii ruliu şi tangaj periculos pe denivelări mari, dar destul de suplă încât să nu îţi facă rinichii zdrenţe. Sare cu talent peste gropi, amortizoarele şi bucşele nu fac zgomote prea mari, iar roţile păstrează în toate cazurile contactul cu solul.

De la două la patru roţi
Macadamul şi asfaltul au inclus teste cu ambele versiuni de tracţiune. Am avut la dispoziţie în prima zi de test modelul 1.6-16v 4x2 de 110 CP, iar a doua zi am mizat pe modelul 4x4 dCi tot de 110 CP. Desigur că motorizarea diesel se impune prin cuplul generos, dar şi cutia de viteze cu 6 trepte oferă posibilităţi mai bune de exploatare a cailor putere. Esenţial este însă că şi versiunea cu benzină are tot ceea ce îi trebuie ca să „facă banii”. Motorul 1.6-16v trebuie turat, iar dacă apeşi cum trebuie pe acceleraţie şi schimbi suficient de des cele cinci trepte ale cutiei, Duster se mişcă rezonabil de sprinten. Aici contează foarte mult masa redusă a maşinii. Însă la deal motorul pe benzină cere destul de des treapta a doua, iar turometrul trebuie menţinut în zona a 3000 de rot/min.

Fără multă electronică
Din dorinţa de a avea o maşină competitivă ca preţ, Duster are doar strictul necesar de electronică. Avem doar ABS, iar pe macadam putem spune că lipsa sistemului de control al tracţiunii face maşina mult mai plăcută la condus. Motorul nu pierde din putere de câte ori roţile patinează pe câte o pală de praf şi nici nu ai un sistem intruziv de control al stabilităţii care să te admonesteze la orice abordare mai în forţă a virajelor. Evident, ESP poate fi comandat opţional, însă noi ne-am înteles bine cu Duster şi în formula „fără”. Aici intervine şi direcţia care este un rapidă şi foarte comunicativă în ceea ce priveşte suprafaţa pe care calcă roţile faţă ale maşinii.

În teren cu adevărat dificil

Organizatorii testului marocan au amenajat şi un circuit de trial, unde Duster a fost supusă unor proble de off road foarte dificile. Pentru specialiştii 4x4 nu pare ceva extrem, însă pentru necesităţile utilizatorului obişnuit pantele, ungiurile de înclinare laterală şi încrucisările de punţi pot părea de-a dreptul terifiante. Duster se achită excepţional de toate obligaţiile, garda la sol de 210 mm, greutatea foarte redusă, consolele scurte şi unghiurile de trecere mari conferind maşinii o evoluţie similară cu ceea ce întâlneşti în mod curent la un off roader pur sânge.

În loc de reductor

O „chichiţă” incredibil de simplă şi incredibil de eficientă a fost făcută de Dacia pentru a mări dramatic capacitatea de trecere a maşinii. Din motive legate de preţ, masă proprie şi costuri SUV-urile nu mai au de foarte mult timp reductor distribuitor. Acest accesoriu este rezervat acum doar modelelor off road dedicate. Componenta respectivă a fost înlocuită cu sisteme electronice care te ajută să cobori pante abrupte menţinând viteza de deplasare la cote reduse sau să rămâi nemişcat pe rampe, chiar dacă nu mai apeşi acceleraţia. Sigur că toate aceste delicatese au preţul lor. Duster însă are o soluţie mult mai simplă şi mai ieftină. Prima treaptă de viteză este extrem de scurtă (raportul de transmitere este foarte mare) încât viteza de deplasare este foarte mică, în condiţiile în care turaţia şi cuplul motorului au valori confortabil de ridicate. Acest lucru are doua avantaje: pe deoparte ai la dispoziţie o rezervă de putere confortabilă ca să urci rampe abrupte şi să cobori pante în frână de motor, şi totodată pe proţiuni cu denivelări pronunţate poţi rula foarte foarte încet ca să nu loveşti maşina. Treapta întâi este atât de scurtă încât pe rampe nu foarte abrupte este suficient să laşi maşina în viteză, iar maşina urcă singură la deal fără să apeşi pe acceleraţie. Sigur că aici contribuie şi un sistem de tip „idle-up” pe care motorul îl activează în momentul în care cuplezi tracţiunea integrală în modul 4WD Lock.

Ce putea fi mai bine
Sigur că oricând poţi găsi multe lucrui ce puteau fi mai bune la Dacia Duster. Esenţial este ca întotdeauna să comparăm ce primim cu ce plătim. Cu toții ne dorim un Mercedes la preţ de Logan, însă ştim că nu se poate. Esenţial este că Duster face banii chiar şi la versiunile basic, cu echipare modestă şi tracţiune 4x2. Iar de condus este foarte plăcută în orice variantă ai declina-o. Aşa, dacă judeci lucrurile în valoare absolută sigur că insonorizarea caroseriei putea fi ma bună în zona pasajelor roţilor, ca bordul putea fi un pic mai bine rafinat faţă de ceea ce s-a preluat de la Sandero sau că timoneria cutiei în cinci trepte de la benzină putea fi mai precisă. Dar, toate astea sunt detalii. Dacă poţi trăi fără ele şi vrei o maşină iscusită la un preţ bun, Duster este ceea ce îţi trebuie.

Plusuri
Competenţă neaşteptată în teren accidentat
Ţinută de drum excelentă pe drumuri proaste
Preţ competitiv pentru ceea ce oferă

Minusuri
Timoneria cutiei de viteze cu cinci trepte
Caroseria putea fi mai bine antifonată în zona pasajelor roţilor

Dacia Duster 1,5 dCi 110 CP 4x4 Ambiance

0-100 km/h (s) 12,1
Viteza maximă (km/h) 171
L/l/h (mm) 4.310/1,630/1.820
Gardă la sol (mm) 210
Consolă faţă (mm) 820
Consolă spate (mm) 800
Portbagaj (litri) 475
Masă proprie (kg) 1636
Combustibil diesel Euro5
Cilindree (cmc) 1.461
Putere (CP/rpm) 110/4.000
Cuplu (Nm/rpm) 240/2.000
Consum u/e/m nc/nc/5,1
Emisii CO2 (g/km) 145
Cutie de viteze manuală 6 trepte


Aer condiţionat manual – 750 euro ● ABS+ AFU ● airbag frontal pentru şofer ● airbag frontal pentru pasager ● aibraguri laterale pentru locurile din faţă ● ● geamuri faţă cu acționare electrică ● sistem audio cu Radio CD 4x15W ● jante de oţel de 16 inci ●mânere deschidere uşi de culoare neagră ●bare de protecţie faţă şi spate de culoare neagră.

PREŢ CIP 12.353 €
PREŢ TTI 14.700 €

Prețuri în euro, cu toate taxele include
Duster 1.6 16V 105 CP 4x2 10.500
Duster 1.6 16V 105 CP 4x4 12.300
Ambiance 1.6 16V 105 CP 4x2 11.000
Ambiance 1.5 dCi 85 CP 4x2 12.150
Ambiance 1.6 16V 105 CP 4x4 12.800
Ambiance 1.5 dCi 110 CP 4x2 12.900
Ambiance 1.5 dCi 110 CP 4x4 14.700
Laureate 1.6 16V 105 CP 4x2 11.900
Laureate 1.5 dCi 85 CP 4x2 13.050
Laureate 1.6 16V 105 CP 4x4 13.700
Laureate 1.5 dCi 110 CP 4x2 13.800
Laureate 1.5 dCi 110 CP 4x4 15.600 

 
Alte stiri din categoria SUV
 
 
Alte noutati
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Outdoor Lifestyle vezi toate articolele

Gustul libertăţii

Grătarele Freedom Grill sunt special proiectate pentru a fi ataşate în partea din spate a autovehiculului prin intermediul unui sistem sigur format dintr-un braţ batant prevăzut cu încuietori pentru blocarea rotaţiei în momentul rulării.


Citeste mai mult
 
 
Galerie Video vezi toate filmele
  • Renault Alaskan
 
 

Apple, model pentru lumea auto

Ce legătură are Apple cu industria auto? E simplu. Preşedinţii marilor companii, oficialii acestora dar mai ales...


Citeste mai mult
 
Vizitati
 


Galerie de poze vezi toate galeriile
 

  

 

 

Compara modele