SUV
Print Trimite mai departe Publicat pe 2017-05-09 de Adrian Dr?gan
 
 

Micul samurai, reloaded

 

Noul SX4 S-Cross reprezintă o reactualizare masivă a modelului S-Cross lansat în 2014. Modelul 2017 vine cu modificări substanțiale la nivelul design-ului, motorizării și echipării, mai ales pe partea de conectivitate. În test, versiunea de motorizare 1.4 Boosterjet, cutie automată și tracțiune integrală.


Noul Suzuki Sx4 S-Cross rămâne o specie aparte. Cu 4,3 m lungime și 1,58 m înălțime, S-Cross are alura unui crossover, situându-se ca proporții între un vehicul tot-teren și un break compact. Prețul de pornire cu motorizarea de bază de 1.0 l, echiparea Cool și tracțiune față începe de la 14.600 euro, concurând cu Dacia Duster, Mitsubishi ASX, Mazda CX-3 sau Nissan Qashqai, toate echipate cu motoare pe benzină. Dar începând cu modelul 2017, S-Cross vine cu o nouă gamă de motorizări, în special pe benzină, unde sunt introduse noile propulsoare 1.0 Boosterjet de 111 CP, respectiv 1.4 Boosterjet de 140 CP, motor prezent pe modelul din test. Mai există un diesel de 120 CP, precum și cutia automată cu dublu ambreiaj și șase trepte, precum și una manuală. Mai multe noutăți se remarcă la nivelul design-ului exterior, unde s-a încercat, și în mare parte s-a și reușit, rezolvarea multor probleme criticate la modelul precedent. Noul SX4 S-Cross are mai multă personalitate și o eleganță specială, conferită de noi detalii estetice în special la nivelul calandrului frontal și al blocurilor optice. Tracțiunea poate fi pe roțile din față sau integrală, noutatea fiind că în cazul echipării cu sistemul de tracțiune intergală All-Grip aceasta poate funcționa în regim lock 4x4 până la 60 km/h.

Noul SX4 S-Cross este plăcut la utilizarea în oraș, fiind de altfel foarte practic. Accesul în habitaclu este facil, iar poziția de condus comodă, grație scaunelor profilate corect și a poziției cu o bună vizibilitate asupra drumului. Suspensia este bine armonizată, deși mașina este influențată ușor la vânt lateral la viteze mai ridicate, dar ea se comportă excelent pe viraje, fiind caracterizată în primul rând de agilitate. Motorul impresionează prin vioiciune, un motor pe care l-am remarcat de altfel și pe modelul Vitara, iar cutia automată răspunde prompt solicitărilor. Pentru teren dificil sau zone mai puțin aderente, șoferul are la dispoziție un comutator rotativ prin care poate alege modul de lucru al tracțiunii integrale.

Planșa de bord a fost ușor restilizată și este acum dominată de ecranul tactil de mari dimensiuni, oferit opțional pentru echipările de vârf. Display-ul poziționat central afișează toate informațiile utile pentru condus, având o vizibilitate optimă din poziția șoferului. Deși foarte vizibil și cu o grafică elocventă, funcționalitatea acestuia suferă puțin din cauza lipsei unor butoane ajutătoare pentru comenzi rapide, fiind din această cauză mai greu de utilizat în mers. Sistemul de infotainment, care permite şi conectarea la un smartphone, funcționează cu Apple CarPlay şi MirrorLink. Conectând un iPhone via USB, Apple CarPlay vă permite să accesați muzică, să efectuați convorbiri telefonice, să trimiteți sau să primiți mesaje, cu ajutorul unor comenzi vocale. La fel, sistemul MirrorLink vă permite să vă conectați cu un smartphone cu sistem de operare Android.

În standard, modelul Suzuki SX4 dispune şi de sistemul Auto Stop & Start, care oprește motorul maşinii la semafor de exemplu, pentru o economie mai mare de combustibil, pentru reducerea zgomotului produs de motor şi pentru a limita emisiile de noxe. Pentru Suzuki siguranța pasagerilor, dar şi a pietonilor este primordială. Astfel, aproape toate dotările legate de siguranța pasivă sau activă sunt disponibile încă din standard. În funcție de echipare, noul Suzuki SX4 vine cu 7 airbag-uri (airbag-uri frontale şofer + pasager, airbag-uri laterale față, airbag-uri cortină, airbag genunchi șofer), cu centuri pretensionate ELR cu prindere în trei puncte, cu limitatoare de forță şi reglabile pe înălțime (față), centuri cu prindere în trei puncte (spate), sistem ISOFIX de prindere a scaunului de copil pentru laterale spate, bare impact lateral în uși, ABS + EBD, ESP, sistem autonom de asistență la frânare (Radar Brake Support), semnalizare vizuală pentru frânarea de urgență, sistem de asistență la pornirea din rampă (HILL HOLD CONTROL), sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, funcție de asistare la frânare, shift lock (AT, TCSS), lumini de zi standard sau cu LED sau pedalier retractabil (în caz de accident). Suzuki SX4 este disponibil în patru variante de echipare: Cool, Passion, Spirit şi Luxus. În funcție de nivelul de echipare, noul Suzuki SX4 dispune de geamuri acționate electric (față/spate), sistem keyless push start, aer condiționat cu reglare manuală sau cu reglare automată dual zone, sistem audio cu 4 sau 6 incinte, boxă audio centrală, radio CD cu MP3 şi Bluetooth, sistem multimedia cu ecran de 7 inchi + conectivitate smartphone + Bluetooh + USB + slot SD card + cameră de mers înapoi + Navigaţie,  indicator mod sistem tracțiune (patru moduri), cruise control, cruise control adaptiv, limitator de viteză, scaune încălzite (față) sau plafon panoramic cu dubla deschidere.
Din punct de vedere practic, Suzuki SX4 îți oferă suficient spațiu pentru a-ţi pune în aplicare orice vis. Noul SX4 are un portbagaj de 430 litri. Rabatând bancheta spate (60:40), se poate obține şi mai mult spațiu pentru bagaje. De asemenea, compartimentarea inteligentă a portbagajului îți oferă soluții multiple pentru transportul bagajelor. La interior, sunt disponibile suporturi pentru pahare (față/spate), suport sticle (față/spate), priză 12V şi port USB în consola centrală inferioară.

În varianta testată, 1.4 Passion All-Grip, modelul a beneficiat de toate aceste extrase, prețul său fiind în jurul a 20.700 euro.

 

Concluzia noastră, în urma acestui test, este că SX4 S-Cross este un „Prâslea cel Voinic”, agil și suficient de puternic fără a fi însetat, bine echipat în privința siguranței și cu un mare apetit pentru bagaje.

 
 
Alte stiri din categoria SUV
 
 
Alte noutati
 
 
 
 
 
 
 
 
Outdoor Lifestyle vezi toate articolele

Gustul libertăţii

Grătarele Freedom Grill sunt special proiectate pentru a fi ataşate în partea din spate a autovehiculului prin intermediul unui sistem sigur format dintr-un braţ batant prevăzut cu încuietori pentru blocarea rotaţiei în momentul rulării.


Citeste mai mult
 
 
Promotia saptamanii vezi toate promotiile

Suzuki Grand Vitara

Prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi în limita stocului disponibil, Suzuki Grand Vitara 2.4i JLX-ES 169 CP beneficiază de preţuri începând de la 21.219 EUR cu TVA inclus şi 5 ani garanţie fără limită de kilometri.


Citeste mai mult
 

Apple, model pentru lumea auto

Ce legătură are Apple cu industria auto? E simplu. Preşedinţii marilor companii, oficialii acestora dar mai ales...


Citeste mai mult
 
Galerie Video vezi toate filmele
  • Renault Alaskan
 

Kia Sportage

Design-ul revoluţionar, creşterea confortului şi siguranţei pasagerilor, la care se adaugă noile motorizări mai performante şi mai economice sunt o doar o parte din argumentele celei de-a treia generaţii Sportage.


Citeste mai mult
 
Vizitati
 


Galerie de poze vezi toate galeriile
 

  

 

 

Compara modele