SUV
Print Trimite mai departe Publicat pe 2017-04-24 de Dan Vardie
 
 

Suedezii mai verzi ca nemții…

 

Am condus primul SUV scandinav plug-in pentru a descoperi un automobil premium veritabil, cu pedigree green, multă tehnologie, dar și rafinament și - mai ales - confort. O surpriză care duce VOLVO în fruntea producătorilor premium. 


Cei care ne citesc curent revista își vor aminti că AUTO pro a fost prima publicație românească care a asistat la un test de crash off-road realizat vreodată. Noul XC90 a pionierat „the next frontieer” în domeniul accidentelor realizate de mașini care ies în afara drumului. Probabil vă veți aminti că Volvo a realizat o amortizare unică a șocurilor puternice generate de ieșirea în decor, având ca principal obiectiv protecția coloanei vertebrale a ocupanților. Cu aceeași ocazie, am stat de vorbă cu Hakan Samulesson, Președintele VOLVO Cars, de la care am aflat planuri care astăzi se și întâmplă. În fine, tot atunci am descoperit și versiunea plug-in hybrid T8 twin engine, care ne-a impresionat cel mai mult. A venit momentul să o conducem și să-i putem evalua pedigree-ul green.

Producătorul scandinav are performanțe de safety care l-au propulsat constant în topul mondial. Anul acesta, la Gala AUTOBEST de la Milano, mulți dintre observatorii fini ai fenomenului remarcau că aproape în fiecare an VOLVO are ceva cu care să iasă în evidență atât cât să ia unul din cele opt premii oferite de Juriul European AUTOBEST. Anul acesta motoarele „drive-e” au luat TECHNOBEST, un premiu care se oferă pentru tehnologii de avangardă. Anul trecut a luat pentru Safety, așa cum o face mai mereu. Tehnologia „City Safe” a fost pionierată de VOLVO, care a reușit să evite impactul cu automobilul din față la viteze de sub 30 km/h. Între timp - așa cum este pe actualul XC90 -, viteza a crescut până la 50 km/h, iar mașina are un sistem radar ce poate identifica pietoni, animale, bicicliști în mișcare sau staționari la marginea drumului. Studiile arată că 50% dintre șoferii angajați într-o coliziune nici măcar nu au schițat vreun gest (adică vreo frână) să evite accidentul! Lucrurile se petrec de multe ori la viteze prea mari în raport cu gradul de atenție al celui de la volan. Ori City Safe se ocupă tocmai de aceste cazuri. XC90 vine și cu o altă noutate legată de evitarea unei ciocniri în intersecții, când un alt șofer neatent intră în trombă fără să se asigure. În funcție de viteza de rulare, City Safe reduce impactul la viteze mai mari de 45-50 km/h sau chiar îl evită total la viteze mai mici. Șirul performanțelor în domeniul safety însă nu se oprește aici.

Noi ne-am concentrat pe valorile verzi pe care acest model unic le pretinde. T8 Twin engine pleacă de la un motor pe benzină de 2 litri - la bază un T6 -, de 4 cilindri, ce oferă 320 CP și un cuplu de 400 Nm, care se regăsesc pe o plajă mare de turații, care pleacă chiar de la 2200 rpm. Este un propulsor ce beneficiază de supercharger și de turbină. Sub 3500 rpm, ambele sunt folosite, însă peste acest prag de turații rămâne doar turbina care este mai eficientă. La acest propulsor clasic care se ocupă doar de tracțiunea pe puntea față, se adaugă un motor electric pe puntea spate ERAD - Electric Rear Axle Drive. Este un motor de 80 CP și un cuplu de 240 Nm ce garantează propulsia EV a mașinii. Atunci când este nevoie de mai multă putere și cuplul se adaugă propulsorului mecanic și oferă trecerea la AWD. Sigur, se ocupă și de recuperarea energiei rezultate la frânare, energie care se înmagazinează în bateria principală. Este o lungă discuție legată de câtă energie se recuperează în realitate? Aproape niciun specialist - și nu doar de la VOLVO - nu dorește să ofere cifre realiste, pentru că - din păcate - la actualele tehnologii, nu recuperăm mare lucru. AUTO pro a discutat cu diverși ingineri, care, sub condiția anonimatului, au recunoscut că tot ce putem spera astăzi este între 5-10% recuperare de energie din frânare! Este foarte puțin, poate trebuie să acceptăm că suntem destul de la început în înțelegerea acestor fenomene...

De încărcarea aceleiași baterii se ocupă și CISG - Crank - Integrated Starter Generator, în fapt tot un motor electric care acționează ca starter pentru motorul mecanic și oferă un plus de putere când este nevoie. Sigur, misiunea principală este să mai bage ceva energie în baterie. CISG poate oferi un boost de 34 KW și chiar un cuplu de 150 Nm. Cântărește 18 kg și este integrat sistemului motor pe benzină - cutie de viteze automată în 8 trepte. Apropo de cutie, este o creație de top, una din cele mai bune în materie de eficiență, capabilă să preia cupluri redutabile în ciuda unor dimensiuni reduse, beneficiară a tehnologiei „shift by wire”.

Însă „miezul din dodoaca” plug-in-ului este bateria Lithiu Manganese Oxide - Nickel (ce conține 96 de celule Li-ion) de 9,2 kWh. Cântărește 113 kg (fără lichidul de răcire) și contribuie substanțial la greutatea totală a mașinii de 2,35 tone! Bateria funcționează la tensiuni cuprinse între 270 și 400 V și este cea care garantează autonomia pur electrică. Producătorul afirmă că în mod EV, noul XC90 poate să ruleze 43 km. Este o cifră menită să ofere liniștea unui navete zilnice normale. Adică, cu o asemenea autonomie electrică la o încărcare nocturnă zilnică, marea majoritate a deplasărilor s-ar putea face doar EV pentru cei mai mulți dintre noi! Realitatea nu este însă atât de generoasă și avem multe motive - inclusiv testul nostru, dar și declarațiile altor clienți ai acestei mașini - că un 30 km pur EV este mult mai realist. Dacă ești atent cu pedala de accelerație și o apeși fin, urcând viteza treptat, noi am reușit să rulăm și la 100 km/h în regim pur electric. Însă, orice dorință de accelerare mai abruptă face ca motorul clasic să intervină, iar modul EV se duce. Este o protecție bine concepută a autonomiei bateriei. Constructorul afirmă că avem un consum mediu de doar 2,1 l/100 km, care se traduce printr-o emisie de doar 49 g CO2/km. Exact cât să se califice la un bonus de 5000 lei oferit de Ministerul Mediului pentru mașinile verzi ce emit sub 50 g CO2/km. Cum obții acești bani… este o epopee de care AUTO pro se ocupă...

Înainte de orice comparații, vrem să lămurim acest cifre spectaculoase. Modul de măsurare a consumului se referă doar la prima sută de kilometri, când automobilul pleacă cu bateria încărcată 100%. În momentul în care se trece la următoarea sută de kilometri fără ca bateria să fie încărcată, consumurile înregistrate și de noi au mers la cu totul alte dimensiuni. Mai concret, noi am ajuns la 10,9 la sfârșitul celei de-a doua sute de kilometri. Și dacă am fi continuat tot fără încărcarea bateriei, am fi urcat și mai mult. Se dovedește - încă o dată - că fără o încărcare zilnică, plug-in-ul se transformă într-un automobil obișnuit, încărcarea autonomă în timpul mersului fiind suficientă cât să mențină acel 10% energie permanentă în baterie. Energie care se folosește la plecarea de pe loc - întotdeauna în mod EV! Încărcarea acestei baterii la o priză normală de 220 V și 16 A se poate face cam în trei ore, în timp ce la 10 A - mai aproape de utilizatorul comun - ai nevoie cam de opt ore! Dacă te gândești că este fix o noapte - adică cât stă și telefonul mobil în priză -, nu este nicio problemă. VOLVO a pus la punct o închidere automată a prizei de la mașină astfel încât ștecărul nu poate fi scos în timpul alimentării (cu mașina încuiată).

O comparație directă a lui XC 90 T8 Twin engine plug-in cu AUDI Q7 e-tron, Mercedes-Benz GLE 550e și BMW X5 xDrive 40 e ne arată că Volvo nu stă deloc rău. Împreună cu BMW este singurul motor în 4 cilindri, Audi și Mercedes mergând pe V6. Sistemul VOLVO este cel mai puternic - 400 CP și cu cel mai mare cuplu. Împreună cu BMW are cea mai mică baterie, dar reușește a doua cea mai bună autonomie EV - după AUDI, cu o baterie de două ori mai mare (ceva mai bună decât BMW și Mercedes). Audi - firesc la o baterie atât de mare - are cel mai bun consum mediu (cel de pe prima 100 km...), însă este sensibil mai redus decât la Merc și BMW. Interesant este că VOLVO reușește cea mai redusă emisie de CO2 dintre toate concurentele sale! Dar și cea mai bună accelerație 0-100 km, în numai 5,6 secunde!

VOLVO oferă o multitudine de setări ale tracțiunii pentru a satisface orice cerințe. În modul „PURE”, mașina merge doar în regim pur electric, oferind cea mai lină și fără de zgomote rulare posibilă. Modul „POWER” este de dorit atunci când cel de la volan dorește performanță. În acest mod, vorbim primordial de intervenția motorului pe benzină, dar și de ajutorul motoarelor electrice. Este modul cu cel mai ridicat consum. Dacă se trece în „AWD”, „centralina electronică” este responsabilă de coordonarea între punți , motoare și chiar repartiția pe cele patru roți pentru cea mai bună tracțiune off-road. Motorul ERAD de pe spate este cel care asigură tracțiunea integrală pentru că propulsorul pe benzină nu are nicio conexiune mecanică cu puntea spate! În fine, modul „default” este „HYBRID”, care oferă combinația optimă între motoare și tracțiuni. Cu alte cuvinte, creierul electronic știe întotdeauna care este modul cel mai eficient în funcție de condițiile de drum. Și o face cu măiestrie, grație, fără nicio smucitură, fără zgomot și în confort total. Acest Volvo XC90 plug-in este la un nivel premium indiscutabil - dincolo de calitatea materialelor, finisări, design etc. - și din această perspectivă green.

Ne-am dorit să explorăm și „Pilot Assist”-ul. Adică prima iterație de autonomous driving. Să nu uităm că VOLVO și-a luat ambiția ca integrând City Safe, Adaptive Cruise Control și Pilot Assist, la nivelul anului 2020 niciun pasager de VOLVO să nu mai decedeze! Prima generație de Pilot Assist - prezentă pe mașina pe care am condus-o - permite controlul autonom al mașinii până la viteze de 50 km/h. Următoarea generație, Pilot Assist II, lansată pe S 90, ajunge la viteze de 130 km/h. Ideea pilotului automat este - la VOLVO - să te ajute cu o conducere autonomă în trafic, cu o mașină în față și cu benzile de mers bine delimitate. Or, în orașele noastre, tocmai de aici vine problema. Cum nu avem benzile prea bine delimitate, sistemul nu se prea se „angajează” la treabă! Mai mult, îi trebuie neapărat să detecteze o mașină în față, altfel nu funcționează. Așa se face că, în ciuda stăruințelor noastre, de cele mai multe ori la apăsarea butonului de comandă de pe volan, mașina ne răspundea că nu poate angaja Pilotul din motivele expuse. Însă când am reușit - doar de vreo trei ori și doar pe distanțe extrem de scurte - am avut o revelație. Mașina este capabilă să ruleze singură, accelerând, frânând și mergând cu dibăcie în curbe largi. La VOLVO șoferul este invitat să țină mâinile pe volan (dacă nu ai mâinile pe volan, sistemul nu funcționează!), să fie atent la trafic, pentru că este total responsabil de ce se întâmplă cu mașina! Deci, nu se pune problema că te așezi liniștit pe Pilot Assist și poți să te culci... Acest moment este încă departe...

Experiența noastră cu noul XC90 T8 Twin engine a fost remarcabilă, revelându-ne un SUV premium care trece de nivelul multora, indiferent că se numesc Mercedes, AUDI, BMW sau chiar Range Rover. Ne referim la versiunile green ale acestor producători. Prețul exemplarului condus de noi - care avea diverse pachete încorporate - Xenium, Navigation pro și premium sound, Luxury, Intellisafe Pro, pachet de iarnă și Versatility - ajungea la 82.750 euro (fără TVA), un preț foarte competitiv. În standard - de altfel, foarte bogat - prețul de plecare este de 66.181 euro (fără TVA). Evident, cei 5000 lei oferiți de statul român nu au cum să reprezinte vreun motiv redutabil de cumpărare a acestui model verde - sau al oricăruia dintre concurenții săi!

Pedigree-ul verde este un atu important pentru acest model. Însă, dacă nu este folosit cu bateria plină la începutul zilei, tot acest avantaj verde se duce spre un automobil obișnuit. Fără să diminuăm meritele VOLVO, nu putem să nu remarcăm că bateria folosită este destul de grea și contribuie la creșterea maselor și diminuarea performanțelor dinamice. Este - de altfel - problema acestor plug-in hibride, care sunt mai grele, consumă mai mult și oferă un compromis. Nu este nici un automobil clasic și nici unul pur EV. Dacă ar fi fost un EV, era mai ușor, pentru că-i lipseau motorul și transmisia clasică. Dacă era un automobil clasic, era mai ușor, pentru că nu avea bateria și nici motoarele electrice. Așa este mai greu, dar nu are o problemă de autonomie și oferă și un boost de extraputere. Nu știm - pentru că nu se dorește comunicarea furnizorului - cu cine lucrează VOLVO, dar tehnologia folosită la celule bateriei nu este cea mai performantă din lume - ne pare rău să arătăm că Tesla deține supremația în domeniu. Cu toate acestea, pedigree-ul verde este foarte bun în comparație cu concurența!

Folosit ca la carte - adică încărcat zilnic - plug-in lui XC90 oferă numai satisfacții pentru cei mai exigenți consumatori de mașini premium verzi. Are toate argumentele în favoarea sa. Morala: nu vă luați acest automobil dacă nu aveți acasă un loc (dacă nu un garaj) unde să vă încărcați bateria zilnic. Acum, sincer, cine stă la bloc parcă nici nu se potrivește cu mașina asta... Zicem și noi, nu dăm cu parul...

 

 

 
 
Alte stiri din categoria SUV
 
 
Alte noutati
 
 
 
 
 
 
 
 
Outdoor Lifestyle vezi toate articolele

Gustul libertăţii

Grătarele Freedom Grill sunt special proiectate pentru a fi ataşate în partea din spate a autovehiculului prin intermediul unui sistem sigur format dintr-un braţ batant prevăzut cu încuietori pentru blocarea rotaţiei în momentul rulării.


Citeste mai mult
 
 
Promotia saptamanii vezi toate promotiile

Suzuki Grand Vitara

Prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi în limita stocului disponibil, Suzuki Grand Vitara 2.4i JLX-ES 169 CP beneficiază de preţuri începând de la 21.219 EUR cu TVA inclus şi 5 ani garanţie fără limită de kilometri.


Citeste mai mult
 

Apple, model pentru lumea auto

Ce legătură are Apple cu industria auto? E simplu. Preşedinţii marilor companii, oficialii acestora dar mai ales...


Citeste mai mult
 
Galerie Video vezi toate filmele
  • Renault Alaskan
 

Kia Sportage

Design-ul revoluţionar, creşterea confortului şi siguranţei pasagerilor, la care se adaugă noile motorizări mai performante şi mai economice sunt o doar o parte din argumentele celei de-a treia generaţii Sportage.


Citeste mai mult
 
Vizitati
 


Galerie de poze vezi toate galeriile
 

  

 

 

Compara modele